VEEL GESTELDE VRAGEN

VEEL GESTELDE VRAGEN

assertiviteit, zelfvertrouwen, faalangst en onzekerheid

Veel gestelde vragen2023-06-16T10:29:14+02:00

I LOVE ME is een platform dat zich richt op zelfliefde, persoonlijke groei en welzijn. We werken met een team van dramatherapeuten, psychologen en coaches. Door gebruik te maken van theater als middel en onze toewijding aan de thema’s van I LOVE ME hebben we elkaar gevonden. We geloven dat authenticiteit, zichtbaarheid en zelfvertrouwen essentieel zijn voor geluk, voldoening en effectiviteit. En we worden er enorm blij van om mensen te ondersteunen en aan te moedigen om hier op een leuke en actieve manier aan te werken. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen, en je kunt uiteraard via de contactpagina persoonlijk met ons spreken.

Heb ik therapie nodig?2023-05-17T16:42:17+02:00

Het idee dat je ziek moet zijn of de problemen erg genoeg moeten zijn, is echt achterhaald. Er is genoeg ingrijpends gebeurd in je leven. Je mag net zo lang hulp ontvangen als nodig is. Je moet het per slot van rekening zelf doen, de hulp gaat het niet voor je doen. Hulp inroepen is in feite écht verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Wat is het verschil tussen de verschillende cursussen?2023-05-17T16:41:36+02:00
  1. In alle programma’s van I LOVE ME is de basis hetzelfde: werken aan je zelfvertrouwen, jezelf durven laten zien, voor jezelf gaan staan en contact met jezelf en je gevoel maken. We stimuleren daarbij jouw levendigheid, speelsheid, expressie, enz. Je krijgt voldoende vertrouwen in jezelf om te durven experimenteren en meer levenslust te ervaren. En minder bezig te zijn met het “goed of fout doen”.

De accenten van elke cursus zijn net wat anders:

De cursus Zelfvertrouwen-booster geeft een boost aan jouw zelfvertrouwen door middel van theatertechnieken.
De cursus Laat je zien gaat verder waar de booster eindigt. Hier werken we met behulp van de stem en in een kleinere groep. Overigens kan je ook deelnemen zonder de cursus Zelfvertrouwen-booster te hebben gevolgd.

De cursus I LOVE LIFE bestaat uit meerdere sessies, verspreid over een jaar. Het is een intensievere cursus dan de Zelfvertrouwen-booster, waarbij je nog meer tools krijgt om je levendigheid, zelfvertrouwen en contact met je gevoel te voeden.

Bij Individuele coaching worden dezelfde technieken toegepast als bij de Zelfvertrouwen-booster en de cursus I LOVE LIFE, maar dan 1-op-1. Bovendien krijg je ook in-het-moment-coaching. Een soort hotline waarbij je ons dezelfde dag nog kan spreken, wanneer je bijvoorbeeld iets heel spannends moet doen of in een oude valkuil stapt. Individuele coaching is bedoeld voor mensen die liever geen groepscursus volgen of wiens agenda het niet toelaat om op vaste tijdstippen sessies te volgen.

Kom ik door jullie cursussen van zaken als onzekerheid, zelfkritiek en faalangst af?2023-05-17T16:40:29+02:00

Steeds meer jezelf worden, is sowieso een levenslange ontdekkingsreis. Daarnaast … je komt niet zozeer ergens vanaf. Je wordt niet gefixed en bent niet de rest van je leven vol zelfvertrouwen. Maar je zet met onze cursussen wél een belangrijke stap op die weg naar zelfvertrouwen. Je comfortzone wordt groter en je durft voortaan ook buiten je comfortzone meer op jezelf te vertrouwen. Je komt meer in contact met je gevoelens, hebt geleerd minder te piekeren, durft makkelijker voor een groep te spreken, enz.

Wat overigens vaak achter deze vraag verscholen zit, is de angst dat je gaat vermijden, jezelf teleur gaat stellen of dat de cursus te veel of te weinig uitdaging voor jou zal zijn.

Ik word onzeker in groepen, waarom zou ik dan een groepscursus volgen?2023-05-17T16:40:08+02:00

Veel beschadigingen van ons zelfvertrouwen, zijn ontstaan in contact met andere mensen. Afwijzing, kritiek, geweld en verlating bijvoorbeeld. Denk aan de juf die jouw creativiteit de grond inboorde, je vader die je een uitbrander gaf of je moeder die geen ruimte had voor jouw gevoelens. Het helen van deze beschadigingen vindt dan ook het beste plaats in contact met andere mensen. Dan ontstaat de emotioneel corrigerende ervaring, die noodzakelijk is om veranderingen blijvend op gang te brengen, zoals meer zelfvertrouwen.
Daarom passen we in onze cursussen theatertechnieken toe. Met dingen die je nu niet meer doet of zegt uit angst voor de reactie van anderen, kun je dan voorzichtig gaan experimenteren. De groep vertolkt daarbij steeds ‘de ander’, maar zonder oordeel. Ze zijn juist jouw supporter. Zo krijg je die emotioneel corrigerende ervaring, oftewel de positieve ervaring dat je wél steun ontvangt, je gevoelens er wél mogen zijn. Deze positieve ervaringen vervangen jouw negatieve ervaringen, waardoor je beter kunt omgaan met onzekere gevoelens.

Een zelfvertrouwen-cursus in groepsvorm is dus juist dé plek om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Dat jij het spannend vindt, helpt grappig genoeg! Want door juist aan de slag te gaan met die spanning, leer jij om vanuit zelfvertrouwen tóch spannende dingen aan te gaan. En succes hierin zorgt weer voor het volgende succesje, en het volgende…

Bovendien zorgen wij voor een fijne, veilige omgeving. De sfeer in onze cursussen staat erom bekend dat hij prettig, veilig en laagdrempelig is.

Wat is de opbouw van de cursus Zelfvertrouwen-booster?2023-05-17T16:39:35+02:00

Dit leggen we hier uit.

Wat voor mensen volgen de cursussen van I LOVE ME?2023-05-17T16:38:35+02:00

Deze vraag krijgen we vaak en meestal is de onderliggende vraag: pas ik wel bij deze mensen? Is dit wel geschikt voor mij? Zijn deze mensen net zoals ik of zijn ze raar, sneu, zelfverzekerd, succesvol, ouder, jonger, enz.
De samenstelling van onze groepen verschilt. Mensen van alle leeftijden nemen deel (iedereen vanaf 18+ is welkom). De deelnemers zijn gemiddeld tussen de 25 en 45 jaar oud, maar zijn ook altijd een paar deelnemers die van 60+ zijn en een paar jonger dan 20 jaar.
Er zijn deelnemers met en zonder baan, laag- en hoogopgeleid. Mensen die al veel hulp binnen de GGZ hebben gehad tot mensen die voor het eerst met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaan. En deelnemers die op het eerste gezicht hun onzekerheid goed kunnen verbergen, maar ook deelnemers die hun onzekerheid openlijk tonen. Het is allemaal prima. We ontmoeten elkaar in ons ‘menszijn’, in het spel en in het gezamenlijke thema: onze worstelingen met zelfvertrouwen en “jezelf laten zien”.

Waarom verschillende soorten deelnemers geen probleem zijn, zullen we uitleggen. Doordat we samen theater spelen, wordt iedereen zijn speelsheid aangesproken. Dan valt leeftijd weg. Ook andere zaken, zoals opleiding en ervaring vallen min of meer weg. Je leeft in het moment, doet ontdekkingen in het hier en nu en gaat daarop reflecteren. De rollen die je verder in je leven speelt, zijn dan niet zo belangrijk.
Het valt veel cursisten op dat er al snel een veilige, fijne groepsband ontstaat, zonder dat ze al veel van elkaar weten. Gewoon omdat je je samen opengesteld hebt om dit proces aan te gaan.

Daarnaast speelt er altijd een individueel proces: jouw eigen proces met de groep als jouw supporter. Dat geldt voor iedereen. We hoeven elkaar niet te redden, te coachen of gelijk op te gaan.

Waar kan ik de training Zelfvertrouwenbooster volgen?2023-05-17T16:38:06+02:00

De training wordt onder andere gegeven in Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Tilburg en Den Haag. Check onze agenda voor data en locaties.

Hoe krijg ik meer assertiviteit en leer ik mijn grenzen aangeven?2023-05-17T16:36:38+02:00

Het is heel belangrijk om eerst te kijken naar de onderliggende reden die ervoor zorgt dat jij je grenzen niet aangeeft. Als je de onderliggende oorzaak niet kent, kun je alle vaardigheden van de wereld leren, maar je zal ze niet werkelijk gaan toepassen, of niet op een effectieve manier.

De reden kan zijn dat je weinig eigenwaarde, bestaansrecht of zelfliefde voelt. Dat je niet geleerd hebt goed voor jezelf te zorgen, geen recht hebt op datgene wat ervoor zorgt dat je gezond en gelukkig bent. Of dat je van mening bent dat je er in de eerste plaats voor anderen moet zijn. Zie ook vraag 1. Het ontdekken van de achterliggende reden vormt een onderdeel van onze cursussen.

Zodra je de reden(en) kent, kun je aan de slag. Nieuw gedrag aanleren (grenzen aangeven, voor jezelf opkomen, assertief reageren, etc) is het meest affectief door dit te oefenen in een veilige omgeving. In onze cursussen krijg je daarvoor alle gelegenheid.

Enkele tips om te leren je grenzen aan te geven en assertiever te zijn:

  • Kijk het af van mensen die dit al goed kunnen.
  • Geef jezelf oefenruimte. Je zal het in het begin misschien wat onbeholpen doen, maar oefening baart kunst.
  • Probeer in contact te blijven met degene waartegen je “nee” zegt. Vaak is de manier waarop je het zegt nog belangrijker dan wát je zegt.
  • Begin bij een ‘makkelijk’ persoon wanneer je gaat oefenen. Dat kan voor jou iemand zijn die dichtbij je staat, maar voor een ander voelt het juist veiliger om dit bij een (bijna) onbekende te oefenen.
  • Verwacht dat een aantal mensen er heel goed op reageert, maar er ook mensen kunnen zijn die er niet positief op reageren, zelfs als ze je voorheen juist aanmoedigden om assertiever te zijn. Nee horen, is voor mensen namelijk moeilijk. Dit brengt weer gevoelens bij hen teweeg. En als je nooit eerder hun verzoeken weigerde, doorbreek je nu een relatiepatroon waar jullie al die tijd in zaten. Dit is destabiliserend voor beiden. Bovendien, als je niet gewend bent je grenzen aan te geven, ben je er de eerste paar keer vaak niet zo goed in. Dus het had misschien iets charmanter gekund ????
  • Het kan dus even een rocky start zijn. Maar je bent bezig jezelf te bevrijden! Alle uiterlijke weerstand is ook een spiegel voor de innerlijke weerstand die je hebt om jezelf oké te vinden wanneer jij je grenzen aangeeft. Het is heel normaal dat je zelfkritiek gaat leveren nadat je voor jezelf bent opgekomen: wie denk je wel niet dat je bent! Blijf doorgaan en ga in gesprek met de mensen die weerstand hebben tegen dit nieuwe gedrag van jou. Kijk hoe je samen de transitieperiode doorkomt naar een nieuw, gezonder relatiepatroon.
Waarom kan een faalangst-training mij helpen?2023-05-17T16:36:06+02:00

De angst om fouten te maken en de consequenties die dat heeft, hangt onder andere samen met hóe je naar fouten kijkt. Heb je een “fixed mindset” dan ga je ervan uit dat vaardigheden, kwaliteiten en intelligentie vaststaan. Je bent ermee geboren of niet. Je kunt het gelijk of je wordt er nooit goed in. Fouten maken is dan een teken dat je iets niet kunt.
Als je een “groei-mindset” hebt, ga je ervan uit dat het meeste aan te leren is. Je kunt en mag groeien, oftewel het is heel normaal dat je tijdens het leerproces fouten maakt.
Mensen met een fixed mindset hebben sneller last van faalangst. Zowel onze individuele coaching als de cursus Zelfvertrouwen-booster, Laat je Zien en I LOVE LIFE, zijn allemaal gebaseerd op de ‘groei-mindset’. Waarbij we theatertechnieken inzetten zodat jij in een veilige omgeving mag oefenen en experimenteren, zonder enig oordeel. En nee hoor, je hoeft helemaal geen theatertalent te hebben ????.
Door meerdere keren te ervaren dat het niet erg is om fouten te maken, ontstaat de nieuwe mindset. Hetgeen in jou dat bang is om te falen, is dan niet plotseling verdwenen, maar het overheerst niet meer. We leren jou dat je iets kunt doen, wetende dat áls je faalt, je nog steeds oké bent.

Wat is faalangst?2023-05-17T16:33:44+02:00

Bij faalangst ben je niet zozeer bang dat je het fout doet, je bent bang dat je de gevolgen van de fout niet aankan. En vooral wat dat over jou zegt. Beantwoord deze vraag: als ik het fout doe dan… Het zou kunnen dat er twee dingen tegelijk gebeuren. Jouw ‘volwassen deel’ kan zeggen: tja, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar een ander deel antwoordt (onbewust): dan ben ik verloren, dan ben ik niets waard, dan kan ik het niet aan, dan verlies ik alles, dan val ik door de mand, dan vindt iedereen me stom, het bewijst dat ik dom ben, dan stel ik teleur, etc. Deze reactie maakt je gespannen en houd je tegen.

Dit laatste betreft een dynamiek die onder de oppervlakte ligt, maar ondertussen wel de show runt. En veel stress en prestatie-angst veroorzaakt.

 

Als gevolg ga je extra hard presteren, vermijd spannende zaken, stelt spannende dingen eindeloos uit, etc. Allemaal even vermoeiend, onbevredigend en ook verdrietig-makend. Want je bent zo bang en zo kritisch op jezelf, dat je geregeld je adem inhoudt. Door de angst om te falen of de hoge eisen die je stelt, verdwijnt de lol uit je werk, liefde en hobby’s. Maar wist je dat het niet zo hoeft te blijven? Ook niet als dit is zoals jij jezelf kent en zoals je het altijd hebt gedaan!

De coaches van I LOVE ME kennen faalangst goed vanuit hun eigen ervaring en/of vanuit het werken met mensen die last van faalangst hebben.

Faalangst hangt onder andere samen met de manier waarop je naar fouten kijkt. Lees daarom ook het antwoord op de vraag “Waarom kan een faalangst-training mij helpen?”

Hoe kan ik mijn negatieve zelfbeeld of onzekerheid overwinnen?2023-05-17T16:32:56+02:00

Het helpt om eerlijk te zijn over de impact die bepaalde gebeurtenissen op je hebben gehad. Bijvoorbeeld dat er iets ontbrak toen je opgroeide. En dat jij daardoor nu niet capabel en waardevol genoeg voelt om te zijn wie wilt zijn en n te handelen zoals wilt. Het gaat echter niet om het kennen van de oorzaak. Of het aanwijzen van een schuldige. Dit is niet de reden waarom je tijdens onze cursussen terugkijkt op je jeugd. We doen het zodat jij gaat begrijpen dat hetgeen in jouw verleden is gebeurd, ervoor zorgt dat je nu misverstanden/onjuiste overtuigingen over jezelf hebt. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze misverstanden recht te zetten en realistisch te worden over je mogelijkheden, je talenten en datgene waarin je nog mag groeien.
Oftewel: je was niet dom, je had gewoon dyslexie. Je was niet onbelangrijk, je ouders waren gewoon te druk met hun eigen problemen. Je hebt niet het talent om een dokter te worden, maar daardoor ben je niet compleet ongetalenteerd, je bent waarschijnlijk goed in andere dingen die vroeger niet op waarde werden geschat.
Deze misverstanden wil je niet alleen rechtzetten in je hoofd, maar in je hele lijf. Daarom werken we bij I LOVE ME altijd ervaringsgericht. En we gaan nog niet eens voor “je fantastisch voelen over jezelf”. We gaan voor het reële “goed genoeg”. De lat ligt namelijk veel te hoog als je fantastisch moet zijn om je oké over jezelf te voelen.

Wanneer je al heel lang onzeker bent en/of een negatief zelfbeeld hebt, dan is het rechtzetten van misverstanden uit je jeugd wellicht niet voldoende. Je hebt sinds je volwassen bent namelijk al zoveel van je leven ingericht rondom jouw onware zelfbeeld. Zo heb je misschien allerlei mensen in je leven gehouden die dit zelfbeeld bevestigen en benadrukken. Of je bent van alles uit de weg gegaan. Of je verwaarloost jezelf, gebruikt bepaalde middelen, zorgt slecht voor je fysieke of mentale gezondheid of blijft maar dingen doen die schadelijk voor je zijn. Misschien heb je een masker opgezet om mensen niet te laten zien hoe onzeker je bent, bijvoorbeeld door dit te compenseren met uiterlijk succes.
Al deze dingen versterken alleen maar je negatieve zelfbeeld. Je hebt in feite alleen maar bewijslast verzameld, waarom je suckt. En dit patroon heb je zo vaak bevestigd dat jij het als ‘waar’ aanneemt. Met andere woorden: we zijn het er allemaal over eens dat jij niet geweldig bent.

Het goede nieuws is dat je op elk moment kan beginnen om hier verandering in aan te brengen. Het zal waarschijnlijk niet overnight gebeuren en je zult hulp van anderen nodig hebben. Maar het is wel het beste waar jij je tijd aan kan besteden. De emotioneel corrigerende ervaring helpt daarbij en is noodzakelijk om veranderingen blijvend op gang te brengen, zoals meer zelfvertrouwen. Daarom vormt dit een belangrijk onderdeel van onze cursussen. Lees ook de vraag “Wat is het verschil tussen de verschillende cursussen?”

Waarom ben ik onzeker en bang?2023-05-17T16:31:33+02:00

Onzekerheid zit deels in je genen. Maar het kan daarnaast ontstaan door je opvoeding of gebeurtenissen in je leven. Je herhaalt denk-, voel- en gedragspatronen die in feite niet meer nodig zijn.
De theorie van de Transactionele Analyse kan helpen dit te begrijpen. Stel, je bent vast blijven zitten in jouw bange/aangepaste kind. Bijvoorbeeld omdat er in jouw jeugd iets engs is gebeurd of één van jouw ouders onzeker en angstig is en jij dit hebt overgenomen. Er is genoeg in de wereld om bang voor te zijn, dat klopt. Maar het klopt ook dat jij je waarschijnlijk bang voelt als die dreigingen er niet zijn. Op momenten dat er niets spannends gebeurt en dat niemand je aanvalt, negeert, afwijst, pijn doet, verlaat, enz. Eigenlijk anticipeer je er als volwassene nog steeds op dat de dingen uit het verleden nog een keer gaan gebeuren. Zelfs de meest afgezwakte versie van die dreiging of gebeurtenis van destijds, geeft je nu het gevoel dat het alarmfase 10 is.
Nu is het misschien de enige realiteit die jij kent en voelt dit voor jou als ‘waarheid’. Maar je bent nu groter, sterker en veel meer dan je toen was. Je weet het alleen nog niet. Een cursus kan je dat in laten zien. Of bekijk de gratis webinar Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen.

Wat is het voordeel van een cursus zelfvertrouwen?2023-05-17T16:30:46+02:00

Je krijgt hulp, het hoeft niet helemaal uit jezelf te komen. Het afleren van oude patronen en het aanleren van nieuw gedrag kan je bovendien in een veilige omgeving oefenen, voordat je het in de praktijk moet doen. Daarnaast levert een cursus jou de steunfiguur die je wellicht niet hebt gehad of die je nu ter aanmoediging hard nodig hebt. En, zeker niet onbelangrijk, het is moeilijk om bij jezelf (onbewuste) gedachten en patronen te herkennen die jou in het dagelijks leven in de weg zitten.

Wat is zelfvertrouwen?2023-05-17T16:30:00+02:00

Zelfvertrouwen omvat twee dingen: a) Je bent te vertrouwen naar jezelf en b) Je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen/bouwen in uitdagende situaties.

Het eerste betekent jezelf geen geweld aandoen. In deze vorm is zelfvertrouwen sterk verbonden met eigenwaarde en zelfliefde; je haalt jezelf niet te veel naar beneden en gaat niet destructief met jezelf om. Dit vanuit de overtuiging dat je van waarde bent en dus goed behandeld moet worden. Je gaat staan voor jezelf en gunt jezelf goede dingen. Het is ook gelinkt aan trouw zijn aan je gevoelens en hier dus expressie aan durven geven. Het omarmen van de mooie en minder mooie kanten van jezelf, hoort hierbij. Jouw ‘donkere kanten’ kijk je eerlijk in de ogen en je integreert ze op een gezonde manier in je gedrag en persoonlijkheid. Daarmee heel je bovendien eventueel aanwezige pijn.
En ook als je dit even allemaal vergeten bent en ronduit destructief en negatief met jezelf omgaat, kun je ieder moment de draad weer oppakken… je geeft jezelf niet op.

De tweede vorm van zelfvertrouwen betekent dat je het vertrouwen hebt dat wat er ook op je pad komt, je dat aankunt. Je vertrouwt erop dat je in het ‘onbekende’ op jezelf kunt bouwen. Snap of kan je iets niet, dan heb je het vertrouwen dat je het uit kunt zoeken en alsnog begrijpt of dat je de vaardigheid kunt leren. Maak je een fout, dan herstel je die en leer je ervan. Ook wanneer je weet dat je het niet helemaal perfect zal doen, vertrouw je erop dat je het wel kúnt doen. En dat je de consequenties aankan, bijvoorbeeld als er commentaar op komt. Zo is zelfvertrouwen, of eigenlijk juist het gebrek hieraan, gekoppeld aan faalangst en perfectionisme. Je kunt nog steeds bang zijn voor wat er komt, maar deze angst en jouw zelfvertrouwen kunnen naast elkaar bestaan. Ondanks de angst, heb jij het vertrouwen dat je het aankunt. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer kwetsbaarheid en angst je kunt verdragen. Op deze manier is zelfvertrouwen gekoppeld aan persoonlijk leiderschap: je voelt meer plezier in het leven en bereikt vaker wat je wilt.

Hoe kan ik contact opnemen met www.i-love-me.nl?2023-04-20T14:26:05+02:00

Op onze contactpagina vind je alle informatie. Wil je graag eerst nog wat meer over de trainers weten of het programma klik dan op een van deze links:

 

Moet ik een account aanmaken om toegang te krijgen tot de inhoud?2023-04-20T14:22:19+02:00

Nee, je kunt alle informatie op onze site vinden onder programma. Hier kun je zien welk programma het beste bij jouw wensen aansluit. Via de pagina aanmelden kun je gelijk inschrijven voor de beschikbare programma’s en maak je een goede start voor jezelf!

Waar gaat www.i-love-me.nl over?2023-04-20T14:18:08+02:00

I LOVE ME is een online platform dat zich richt op zelfliefde, persoonlijke groei en welzijn. Wij bieden artikelen, tips, adviezen en bronnen om je te helpen een gelukkiger en evenwichtiger leven te leiden door jezelf beter te leren kennen en waarderen.

I LOVE ME, AND YOU.

Ga naar de bovenkant